Czy czasem słyszysz podczas treningu charakterystyczne kliknięcie, czy chrupanie w łokciach? Zazwyczaj dotyczy to więzadła pobocznego, które ulega uszkodzeniu, a staw zaczyna być niestabilny. Zaczynają pojawiać się codzienne bóle, które powstają na skutek nadwyrężeń, skręceń, stanów zapalnych ścięgien czy kaletek. Podsumowanie Kontuzje łokcia są [...]
Masz długą listę rzeczy do zrobienia i bardzo mało czasu? Obowiązki Cię przytłaczają i masz wrażenie, że z niczym nie nadążasz? Jeśli odpowiadasz twierdząco, to stres z pewnością nie jest Ci obcy. Istnieje wiele sposobów, jak sobie z nim poradzić np. za pomocą ćwiczeń, medytacji, głębokiego oddechu, odprężającej kąpieli itp. Nawet dieta ma duży [...]
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
Jeśli bolą cię kolana, odczuwasz sztywność w ramionach oraz bóle w innych stawach, nie jesteś jedyny. Według naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób ponad 14 milionów amerykanów cierpi z powodu bólu stawów, zwykle spowodowanym stanem zapalnym w organizmie. Istnieje wiele związków przeciwzapalnych, które można znaleźć w [...]
[...] temperaturze. Do szczególnie wartościowych z punktu widzenia zdrowia źródeł tłuszczy w diecie zalicza się tłuste ryby o niskim stopniu przetworzenia, gdyż bogate są w kwasy omega-3. Na uwagę zasługują roślinne oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, czy olej rzepakowy. Cennych kwasów tłuszczowych dostarczają [...]
[...] badań. Co jeszcze może pomóc obniżyć ciśnienie krwi? M.in. kakao, czosnek, siemię lniane, zielona i czarna herbata, probiotyki, olej rybny i inne tłuszcze zawierające kwasy omega-3. Na zakończenie Osoba z nadciśnieniem powinna także unikać alkoholu, kofeiny, doustnych środków antykoncepcyjnych, niesteroidowych leków przeciwzapalnych i [...]
[...] w tygodniu, straciły najwięcej masy ciała w ciągu 8 tygodni, jak i obwód talii tych osób zmienił się najbardziej. Wnioski Wykorzystanie mięsa ryb, które jest zasobne w kwasy omega 3 i witaminę D3, może przekładać się na skuteczniejszy ubytek tkanki tłuszczowej, niż w przypadku diety opierającej się na drobiu. Co więcej, badania na [...]
[...] za uczucie sytości. Wybieraj więcej produktów pełnoziarnistych i warzyw bogatych w błonnik, a także tłuszcze jednonienasycone z orzechów, oliwy z oliwek i awokado oraz kwasy omega-3 z tłustych ryb. Nie zapominaj o chudym mięsie i rybach, które są świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Przeczytaj koniecznie: Czy koktajle proteinowe [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
Po przekroczeniu umownej granicy dojrzewania fizjologicznego komórki tkanek i narządów zaczynają (bardziej lub mniej dynamicznie) ulegać procesom starzenia. W zależności od stylu życia i pewnych uwarunkowań genetycznych procesy te mogą przebiegać w sposób niemal niezauważalny lub wręcz utrudniający życie. Źródła: García-Coronado JM, [...]
Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak, jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Czy chorując na cukrzycę, trzeba zrezygnować z mleka? Nie. Spożywanie umiarkowanych ilości mleka nie jest zabronione. Mleko jest źródłem wapnia, witaminy D [...]
Stosowanie niektórych leków na obniżenie cholesterolu to pewnego rodzaju plaga, która wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Wlicza się w to na przykład zaburzenia hormonalne, czy niedobory witamin. W wielu przypadkach, zanim sięgnie się po leki na receptę warto skorzystać z nieco bardziej naturalnych i bezpieczniejszych metod. [...]
Chrząstki odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Są m.in. jednym z ogniw aparatu ruchu i uczestniczą w łączeniu poszczególnych elementów układu kostnego. Z tą funkcją z kolei łączy się szereg korzyści zdrowotnych przypisywanych szeroko pojętej aktywności fizycznej. W niektórych stanach fizjologicznych może dochodzić do degeneracji chrząstek, z [...]
[...] może odgrywać stopień przetworzenia danego rodzaju tłuszczu. Dlatego nie należy stawiać znaku równości pomiędzy poszczególnymi rodzajami tłuszczów w diecie, czym innym są kwasy omega-3 pochodzące z ryb, smalec, a np. wysokoprzetworzony olej palmowy. Piśmiennictwo: Laget J. i in. Peripancreatic Adipose Tissue Remodeling and Inflammation during [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Badania sugerują, iż pośrednio poprzez różne mechanizmy witamina D ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Prawdopodobnie znacząco obniża ona ryzyko infekcji koronawirusem drugiego rodzaju (koronawirus 2, HCoV-19, SARS-CoV-2). [...]
Przewlekły stan zapalny ma wpływ na powstawanie raka i zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe. Przeciwzapalnie mogą działać np. kwasy omega-3, których sporo występuje w diecie śródziemnomorskiej. Takie działanie przypisuje się również witaminie C, ekstraktowi z Rokitnika zwyczajnego (Sea buckthorn) oraz sylimarynie, czyli ekstraktowi z Silybum [...]
[...] głównie z warzyw 60%–70% białek głównie z suplementu białkowego i minimalnie z warzyw 25%–30% tłuszczów, w tym z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) <10%, jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) wynosiły 10%–20%, tłuszcze nasycone <5% podaż sodu ograniczono do mniej niż 2 g dziennie Podawano [...]
[...] niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka. Jest to też najdroższa opcja i zwykle ma trochę gorszy smak, niż WPC i WPI. Więcej na temat białka: Tutaj BCAA Aminokwasy to kolejny znany i często stosowany przez sportowców suplement. Co jest takiego niezwykłego w BCAA? Odgrywa ono trzy kluczowe role: po pierwsze, ma działanie [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] Klasyczna dieta wygląda następująco: 30-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg masy ciała dziennie, wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, [...]